Fort van de Hoofdweerstandsstelling

Tekst van Fort van Sint-Katelijne-Waver (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215448)

Te midden van K.M.O.-zone gelegen fort opgenomen in de Hoofdweerstandsstelling (wet van 1906), de buitenste verdedigingslijn van de Vesting Antwerpen die bij de aanvang van de Eerste Wereldoorlog nog niet volledig voltooid was. Zogenaamd "Fort van Midzelen" bewapend in 1912.

Betonnen pantserfort van eerste orde met gedetacheerde reverscaponnière en traditorebatterij, pantserkoepels op de infanterievuurkam, omringende brede gracht gedeeltelijk voorafgegaan door een berm en een glacis.

Werken aanbesteed in 1902, afgewerkt in 1912. Zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog, nadien uitgerust als infanteriesteunpunt. Heden verlaten, grotendeels ondergronds en niet toegankelijk fort met deels zichtbare ingang; terrein bezaaid met weekendhuisjes (vissers).


Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fort van Sint-Katelijne-Waver [online], https://id.erfgoed.net/teksten/147088 (geraadpleegd op ).