Fort Saint-Marie

Gelegen in het noorden van gemeente Zwijndrecht, ten oosten van de dorpskern van Kallo, op de linker Scheldeoever. Oorspronkelijk werd hier een fort opgericht in 1584 in opdracht van de hertog van Parma; gebouwd door de veldheer markies van Roubaix. Het fort Saint-Marie maakte met het fort Saint-Philips op de rechteroever deel uit van de vlotbrug over de Schelde. Fort Saint-Marie bleef na de afbraak van de brug in 1585 bestaan. In 1865 werd een nieuw fort gebouwd in de fortengordel rond Antwerpen (zie Zwijndrecht). Sinds 1961: basis van de Belgische zeemacht.

Polygonaal, deels omwaterd fort met centrale vijver. Bewaarde aarden wallen, voorts 19de- en 20ste-eeuwse kazernegebouwen.

• DEWULF M., De verdedigingswerken uit de Spaanse tijd en en om het Waasland, in Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige kring van het Land van Waas, LXXX, 1977, p. 124.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs:  Steyaert, Rita