Pastorie Heilige Kruisparochie

Tekst van Pastorie Heilige Kruisparochie (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14689)

Dubbelhuis van vijf + drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak (nok parallel aan de straat), aangepast in midden 19de eeuw (zie datering 1855 in deuromlijsting), doch in kern opklimmend tot 1789 (?). Voortuin met lage afsluitingsmuur. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel beëindigd met gelede architraaf en kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters. Rechthoekige deur in hardstenen omlijsting met jaartal 1855 onder gekorniste waterlijst; deurstijlen gegroefd ter hoogte van het rechthoekig bovenlicht. Ten westen, verankerd, bepleisterd en beschilderd bijgebouw onder pannen zadeldak in kern eveneens opklimmend tot einde 18de eeuw (?).

Auteurs:  Steyaert, Rita