Watermolen bij kasteel Hovorst

Tekst van Watermolen bij kasteel Hovorst (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14601)

Op Molenbeek die grens vormt met Pulle: watermolen horend bij het kasteel Hovorst. Watermolen gebouwd in 1662 (gevelsteen + -ankers) onder Augustijn van de Werve en herbouwd in 1885 (idem) onder Auguste M.J. Van de Werve naar ontwerp van architect Joseph Claes, heden museum. Bakstenen molenhuis van negen + drie traveeën, één en twee bouwlagen onder zadeldaken (nokken parallel aan en loodrecht op de straat, Vlaamse pannen en leien) met dakkapellen en windborden. Lijst- en puntgevels geritmeerd door pilasters en overhoekse baksteenfries. Mijterboogvormige muuropeningen met natuurstenen hoekblokken en sluitsteen. Oostgevel met waterrad (buiten werking). Ten noorden bijgebouw: verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken, segmentboogpoorten.

• HOLEMANS H. en LEMMENS P., Molens van de Voorkempen en van Groot-Antwerpen, Nieuwkerken (St.-Niklaas), 1982, p. 99.

Auteurs:  Steyaert, Rita