Bergenhof

Tekst van Herenhuis Bergenhof met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14546)

Neoclassicistisch herenhuis in een grote omhaagde tuin, te dateren in het vierde kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeƫn en twee bouwlagen onder leien schilddak (nok parallel aan de straat). Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met beluikte rechthoekige vensters, paneelwerk onder de arduinen lekdrempels. In middentravee rechthoekige deur met bovenlicht in een hardstenen omlijsting onder gekorniste waterlijst, flankerende sfinxen, Links recentere bijgebouwen.

• (PL.), Bij Mevrouw Van de Perre en het Bergenhof in Zandhoven, in Gazet van Antwerpen, 30 juli 1981, p. 24.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs:  Steyaert, Rita