Neoclassicistische herenwoning

Tekst van Herenhuis in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6786)

Deze imposante neoclassicistische herenwoning werd wellicht gebouwd kort voor 1901. De bijhorende mutatieschets in het archief van het kadaster is deels weggeknipt, waardoor geen zekerheid kan gegeven worden over de bouwdatum. De woning telt vier traveeën en drie bouwlagen en is gevat onder een leien mansardedak met bewaarde dakvensters met vleugelstukken en frontons en oeils-de-boeuf. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel die aangekleed is volgens de eigentijdse neoclassicistische standaarden: hardstenen plint, gekorniste puilijst met tandlijst en balkon op zware consoles, panelenfries met schijven en houten kroonlijst met tandlijst op klossen. Regelmatig geplaatste, rechthoekige vensteropeningen in geriemde omlijsting, die op de verdiepingen rijk gedecoreerd zijn: op de bel-etage met entablement en bekronend balkon in de zijtraveeën en in de centrale traveeën met gebogen frontons op gegroefde, uitgelengde consoles; op de bovenverdieping met entablement. De centrale traveeën worden benadrukt, niet alleen door het balkon, maar ook door versieringen als cartouchesleutels, rankwerk en kransen.

• Archief van het kadaster provincie Antwerpen, Antwerpen, 10de afdeling sectie K, Reeks 207: mutatieschetsen, 1901/269.
  • Stadsarchief Antwerpen, Audiovisueel archief, FOTO-OF # 5556.

Auteurs:  Hooft, Elise