Herenhuis in beaux-artsstijl

Tekst van Gekoppelde herenhuizen in eclectische en beaux-artsstijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6485)

Nummer 77. Herenhuis met neo-Lodewijk XVI-inslag, uit uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, behorend tot de oostelijke gebogen gevelwand aan het plantsoen. Enkelhuis van drie traveeƫn en vier bouwlagen onder mansardedak (leien); drie oeils-de-boeuf, het middelste in bandomlijsting met voluutsluitsteen, pseudo-fronton en siervaas. Op het dak polygonaal uitkijktorentje. Lijstgevel met natuurstenen parement met gebruik van arduin voor de sokkelvormende begane grond, puilijst en kordons onder meer met aansluitend centraal balkon op de derde bouwlaag. Rechthoekig betralied venster op begane grond, bel-etage met rondboogvensters, omlopende geprofileerde omlijsting met maskerkoppen als sluitstenen. Bovenverdieping met segmentboogvensters in geriemde omlijsting met bewerkte sluitstenen en oren, op de penanten van de vierde bouwlaag cartouches omlijst met strikken en bloemfestoenen. Rechthoekige deur in derde travee, zware omlijsting met gebogen fronton en topvaas; rechthoekige garagepoort in eerste travee.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita