Hoekhuis

Tekst van Winkelhuis of café in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4220)

Hoekhuis met de Bergstraat, van twee, een en zes traveeën, en drie bouwlagen onder afgesnuit zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Neoclassicistische lijstgevel met afgeschuinde hoektravee met deur, geaccentueerd door balkons op consoles met fijne gietijzeren leuningen. Gevel horizontaal gemarkeerd door de puilijst, onderling verbonden onderdorpels, kordons en kroonlijsten. Fraaie, oorspronkelijke houten winkelpui. Rechthoekige bovenvensters met gietijzeren leuningen; penanten op de tweede bouwlaag voorzien van imitatiebanden, op de derde bouwlaag uitgewerkt als pilasters. Verdiepte borstweringen met paneelwerk. Klassieke gevelbekroning door middel van gelede architraaf, fries met panelen en kroonlijst met tandlijst op klossen. De drie rechter traveeën hebben een eenvoudiger stucdecor.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek