Gemeentehuis van Schoten

Gebouw in neotraditionele stijl van 1904-07 naar ontwerp van architect Louis Gife, vergroot in 1930-31, 1939 en 1961-64, onder meer met woningen Sint-Cordulastraat nummers 2 en 4 in voortgezette stijl.

Oorspronkelijk gebouw van twee vleugels, respectievelijk zeven en drie traveeƫn en twee bouwlagen met polygonale hoektoren tussen beide. Beide vleugels onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) met dakkapellen; de toren met ingesnoerde naaldspits en lantaarn.

Lijstgevels van bak- en zandsteen op hoge dito sokkel; bol- en kloosterkozijnen in verdiepte korfboognis met ontlastingsboogjes; lisenen en sierankers, de gevel aan de Churchilllaan verhoogd met getrapt dakvenster, voorzien van cartouche met wapenschild en kroon en twee flankerende beeldnissen.

Interieur: hal met gietijzeren trapconstructie; raadzaal met interieur uit bouwperiode: muren met witstenen parement deels bekleed met goudleder; witstenen schouw; overkluizing met spits houten tongewelf.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Schoten, dossiers 4, 5, 9.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet