Complex sociale woningbouw

Tekst van Sociaal woonblok van de stad Antwerpen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209238)

In de jaren 1920 worden langs de Scheldekaaien een reeks sociale huisvestingscomplexen gebouwd in opdracht van het stadsbestuur. Hoofdbouwmeester Emiel Van Averbeke zorgt voor het ontwerp van de art-decogebouwen op de Cockerillkaai, de Gerlachekaai en de Sint-Michielskaai. De vijf bouwlagen tellende art-deco-appartementsgebouwen zijn gebouwd op hoekpercelen en hebben parementen waarin de combinatie van gecementeerde venstertraveeën en verticaal geaccentueerde, met baksteen beklede deur- en traptraveeën telkens terug komt. Het appartementsgebouw op de hoek van de Sint-Michielskaai en de Fortuinstraat telt vijf bouwlagen onder plat dak. Op elke verdieping waren tien appartementen voorzien. Op de begane grond was in elke travee een winkel voorzien, met achterliggende woonplaats.

Een groot deel van de parementen werd bij een recente renovatie bekleed met nieuwe materialen; liften werden in uitwendige ronde kokers aan de gevels toegevoegd. De art-decovormgeving in siermetselwerk, uitwerking inkomportalen en detaillering van schrijnwerk van de deuren en de zeszijdige vensters in traptraveeën, ging daarbij deels verloren.

• Stadsarchief Antwerpen, 326 # 857, 326 # 860, MA-PLAN # 4645.
  • Stadsarchief Antwerpen, Audiovisueel archief, GP # 5868, GP # 2862, GP # 5869.