Gedenkzuil

Tekst van Gedenkzuil Duits Landwehr Infanterie Regiment 74 met gedenksteen Lehmann (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208901)

Gedenkzuil voor het Landwehr-Infanterie-Regiment Nr. 74 gelegen op het kerkhof, ten noorden van de kerk. Deze gedenkzuil is in september 1917 op deze plaats opgericht, ter hoogte van een perk met graven van Duitse militairen, die met houten kruisen waren gemarkeerd.

Vierkante hardstenen trede waarop naar boven toe versmallende zuil in ruw behouwen blokken uit bruin-beige natuursteen bovenaan segmentboogvormig afgewerkt. Op de voorzijde bovenaan een medaillon met daarin het breedarmig Duitse oorlogskruis, daaronder een ingewerkte zwartmarmeren plaat met ingehouwen letters "SEI GETREU/ BIS IN DEN TOD/ GEWIDMET VOM/ LANDW. INF. REGT. NR. 74".

• BÖHLAU H. s.d. [1936]: Geschichte des Landwehr-Infanterie-Regiments Nr. 74 (copie Wim Degrande).
  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 446.
  • Informatie meegedeeld door Wim Degrande, 24 december 2012.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Vanneste, Pol; Baert, Sofie