Molenaarswoning en molenromp

Voormalig molenhuis met molenromp aan zuidzijde. Molenhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw; enkelhuis van drie traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel gemarkeerd door een fijne gekorniste puilijst en doorlopende lekdrempels van de tweede bouwlaag. Fries met panelen en houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Rechthoekige muuropeningen, beluikt op de begane grond, in geriemde omlijsting op de bovenverdieping; bewaarde ramen.

Molenromp: overblijfsel van een 33 meter hoge stellingmolen, met zeven verdiepingen, opgericht in 1902; in 1913 viel het wiekenkruis uit de molen; de schade werd niet hersteld; heden gebruikt als magazijn.

• Provinciaal Archief Antwerpen, VI, Schoten, 1863-1920, dossier 21.
  • HOLEMANS H. & LEMMENS P.J. 1982: Molens van de Voorkempen en van Groot-Antwerpen, Nieuwkerken (Sint-Niklaas), 89.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet