Gemeentehuis van Wijnegem

Gemeentehuis in neorenaissancestijl naar ontwerp van Marc De Braey van 1908-09. Vijf traveeƫn en souterrain + twee bouwlagen onder leien zadeldak (nok parallel aan de straat).

Bakstenen lijstgevel op geblokte onderbouw, verlevendigd met hardsteen voor kordons en waterlijsten, sierankers; dakvenster opgenomen in kleine schoudergevel met gebogen pseudo-fronton. Linker travee (met toegang) uitgewerkt als toren onder leien tentdak.

Rechthoekige vensters met tussenstijlen onder gebogen of gestrekte waterlijsten. Rechthoekige deur in hardstenen omlijsting onder driehoekig fronton waarboven balkon of voluten, bordes en steektrap met balustrade tussen postamenten onder meer met schilddragende leeuw. Zijgevels: schoudergevels met bekronende schouwen.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Wijnegem, dossiers 1, 3, 5.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs:  Steyaert, Rita