Wijnegemhof

Wijnegemhof gelegen in beboomd park aan de Grote Schijn tegenover de kerk. Een kastanjedreef leidt naar een vijver waar het huidige herenhuis (1935) en 19de-eeuwse dienstgebouwen staan. Van het vroegere kasteel zogenaamd "Ter Borcht", gebouwd door familie Vleminck in het tweede kwart van de 16de eeuw. gesloopt in 1956, resten alleen nog enkele vervallen dienstgebouwen met toren, zogenaamd "Jan Vlemincktoren".

Op oude (?) omwalling, toegankelijk via een brug, achtzijdige toren met vroegere ingang en aansluitende zuidvleugel van negen traveeën en één bouwlaag onder leien zadeldak (nok loodrecht op de straat); bepleisterde en beschilderde bak- en zandstenen gebouwen met sporen van speklagen, negblokken en oude muuropeningen (zie dakvensters). Polygonale toren van drie geledingen onder leien spits met brede korfboogdoorgang geflankeerd door ronde torentjes onder peerspits. De bovenverdieping werden in de 19de eeuw(?) bepleisterd en beschilderd met neogotische architectonische motieven, gotische tweelichtvensters.

Verankerde westgevel met gotische tweelichten, rechthoekige geprofileerde vensters onder uitspringende latei (dakvensters), korfboogpoorten en -deuren. Aan noordwestzijde van toren klein aanbouwsel onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat), geprofileerde korfboogdeur onder waterlijst op consooltjes, hogerop geprofileerd radvenster. Ten westen van het toegangsgebouw: oude stallingen, tien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de Turnhoutsebaan, mechanische pannen). Beschilderde bakstenen gevels met sporen van hoekstenen (ten noordwesten) en segmentboogpoorten. Aan westzijde recent aanbouwsel (= nummer 385).

• CORRENS R., Geschiedenis van het kasteel en het goed Ter Borcht te Wijnegem, in Heemkundige kring Jan Vleminck, 1978, p. 15-23, 3639, 93-98.
  • CORRENS R., De Vlemincktoren - een duiventoren, in Heemkundige kring Jan Vleminck, 1978, p. 24-26.

Auteurs:  Steyaert, Rita