Woning De Grooff

Herenhuis met voortuin omsloten door smeedijzeren hekwerk op bakstenen onderbouw. Kern uit circa 1836, uitgebreid voor 1848. Sinds 1881 waarschijnlijk bewoond door de Ekerse architect Théophile De Grooff en zijn vrouw. Nogmaals verbouwd in 1886 en 1905. In 1910 bouwaanvraag voor 'eene staande dakraam' (uitgezwenkte trapgevels) met muurankers 'D' en 'G' initialen van architect Théophile De Grooff.(1847-1924). Deze ontwierp ook de rijkswachtkazerne in de Veltwijcklaan en de Gemeentelijke jongensschool in de Pastoor Goetschalckxstraat. Uitbreiding met verhoogd risaliet aan achtergevel omstreeks 1930. Volgens Wim D'hooge wordt de woning in sommige bronnen onterecht geïdentificeerd als het 'Gulden Huis', dat aan de overzijde van de straat lag, namelijk ter hoogte van de latere brouwerij De Kroon.

Ontpleisterde baksteenbouw van twee bouwlagen en een zevental traveeën onder leien zadeldak met kroonlijst op klossen. Rechthoekige, beluikte vensters met hardstenen dorpels en lateien en houten roedeverdeling. Speelkaartmotief in de luiken. Verhoogde inkomtravee onder in- en uitzwenkende trapgevel. Decoratieve gevelankers (onder meer voorstellend de initalen 'D' en 'G'). Centraal korfbogige inkomdeur met omlijsting en ovaal bovenlicht in natuursteen. Rechts korfbogige garagepoort, waarboven venster in het dak. Verdieping met oculus.

Uitzonderlijk en goed bewaard interieur in neo-Vlaamserenaissance-stijl met uitvoerige, eclectische decoraties. Opvallend zijn de plafonds met rijk stucwerk, schildering en vergulding en het schrijnwerk van plafonds en gewelven. Kamers in verschillende neostijlen. Schouwen met marmeren zuilen, betegelde achterwand, boven de schouwmantel ingewerkte spiegel en Madonnaschildering. Traphal met schrijnwerk (trapleuning, vloeren), glas-in-loodramen en in lood gevatte glas/tegelschildering omlijst met schrijnwerk in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Atlant en kariatide in stucwerk onder moerbalk. Spreuken en muuropschriften, wellicht van omstreeks 1900. Het terugkerend symbool van de schildpad, onder meer op plafonds en in textielwerk boven een schouw, verwijst naar de vrijmetselarij.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Antwerpen, Afdeling 4, 1936/35, 1848/10, 1886/17, 1905/33, 1930/88.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 802 # 243.
  • Contactblad Heemkring Ekeren, 25 april 2007.
  • KEUKELINCK R. 2004: Langs Ekerse straten en pleinen. Toeristische informatie.
  • D’HOOGE W. 2008: Het huis Harrewyn-De Grooff-Adriaenssen in de Steenstraat te Ekeren, Jaarboek Heemkring Ekeren, 26, 6-8.

Auteurs:  Cappuyns, Toon