Kloosterstraat (herinventarisatie)

Straat in Ekeren-centrum, lopende van Dorpstraat tot Leugenberg. Deze straat was reeds in de 18de eeuw bebouwd (de kaart van Ferraris geeft een 15-tal gebouwen weer). In 1811 vermeld als de weg lopende van de plaats Driehoek tot aan de Wilmarsdonksedijk.

Genoemd naar het in 1838 opgerichte klooster der zusters van Sint-Vincentius annex meisjesschool. Deze school bestaat verder als het Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesinstituut op nummer 82.

In 1854-1848 gekasseid als staatsbaan Ekeren-Leugenberg.

Gezien de ouderdom van de bebouwing in deze straat kan vermoed worden dat er oude kelders of andere bouwkernen bewaard bleven, zoals mogelijk op nummer 100, woning van een bouwlaag onder zadeldak met nok loodrecht op de straat en voorzien van een achterbouw.

Het huidige straatbeeld wordt bepaald door eengezinswoningen van twee bouwlagen, veelal uit eerste helft 20ste eeuw in rijverband, waartussen vele verbouwingen en appartementsgebouwen van twee à drie bouwlagen uit tweede helft 20ste eeuw. Vooral in het eerste deel van de straat veel verbouwingen van het gelijkvloers tot winkelpui. Zo verloor de straat verschillende statige woningen. Op nummer 2 restant van een verbouwing van twee panden tot één stilistisch geheel uit 1907 naar ontwerp van Th. De Grooff. Het rechtse gedeelte van oorspronkelijke woning werd afgebroken en het linkse deel werd omgevormd met een winkelpui omstreeks 1954; met bewaard gebleven decoratieve bekroning van de rechter travee. Op nummer 10, woning met twee elegant vormgegeven driezijdige erkers met frontonbekroning, bewaard gebleven boven tot winkel verbouwd gelijkvloers.

Commerciële panden met enigszins goed en oorspronkelijk ontwerp zijn zeldzaam. Een voorbeeld is wellicht nummer 79-81, met gele gevelsteen en afgeronde geopende hoek en sober verbouwd gelijkvloers. Straathoeken bieden immer meer mogelijkheden voor handelspanden. Op de hoeken met de Blarenstraat (nummer 59) en met de Driehoekstraat (nummer 1) bevinden zich cafégebouwen uit eerste kwart twintigste eeuw. Nummer 1 met geopend gelijkvloers en leien mansardedak. Nummer 59 wordt momenteel nog als café uitgebaat (relict).

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 802 # 52.
  • Gemeentelijk Archief Ekeren, Bouwdossiers, 1954 398.