Neoclassicistisch burgerhuis

Tekst van Meesterwoning in eclectische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214851)

Deze statige neoclassicistische burgerwoning werd gebouwd rond 1888 in opdracht van Pieter Alfons De Jardin-Lowenthal, in het kadaster geregistreerd als "maatschappijbestuurder" uit Antwerpen. Het bouwdossier voor dit pand werd niet teruggevonden in het stadsarchief. Gezien de woning grenst aan de achterkant van de oranjerie van de feestzaal Harmonie, is het mogelijk dat De Jardin bestuurder was van de "Koninklijke Maatschappij de Harmonie". In 1896 werden op vraag van eigenaar F. Demblon een aantal wijzigingen aan de woning aangebracht: het huidige mansardedak met drie oeils-de-boeuf en een dakvenster met fronton werd toegevoegd; een aantal moderniseringen van het interieur gebeurden onder meer het installeren van een badkamer. De aanpassingen gebeurden naar ontwerp van Buisseret-Fierens.

Brede woning van twee bouwlagen en vier traveeën onder leien mansardedak. De statige lijstgevel kreeg een natuurstenen parement, met afwisseling van witte natuursteen en hardsteen voor speklagen, kordonlijst, omlijsting van de rechthoekige muuropeningen en plint. Houten kroonlijst op klossen. Bovenvensters met siersmeedwerk in de borstweringen. Fraaie dubbele voordeur.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1896 # 1305.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen, Antwerpen Afdeling 10, Sectie K, 1888/106.