Standbeeld van Leopold II

Standbeeld van Bentheimer steen (grofkorrelige zandsteen), voorstellende Leopold II en geplaatst in 1873 naar ontwerp van beeldhouwer Joseph Ducaju als bekroning van een nieuw geplaatste monumentale waterpomp op de locatie van de vroegere schandpaal en bronput. Bij de herprofilering van de Markt werd de pomp afgebroken en het beeld verplaatst naar het midden van het plein. Het is het allereerste standbeeld dat opgericht werd voor de koning. Het werd geplaatst ter herinnering aan het feit dat Leopold II op 11 augustus 1869 bij een bezoek aan het legerkamp van Brasschaat een kort bezoek bracht aan Ekeren. Ducaju was leerling geweest van de Antwerpse Academie. Hij was in 1846 tweede geworden in de prijs van Rome. Het beeld was gepland om uit te voeren in Bentheimer steen, een soort grofkorrelige zandsteen, die nogal gemakkelijk bewerkbaar was. Architect E. Gife tekende de piƫdestal voor het beeld waartegen de pomp kon aansluiten.

• DE MEYER S. 1984: Het standbeeld van Leopold II, Polderheem XIX.1, 25-34.
  • KEUKELINCK R. 2004: Langs Ekerse straten en pleinen. Toeristische informatie.