Schans Smoutakker

Tekst van Schans Smoutakker (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14209)

Ruïne van de schans opgericht na 1908; gelegen ten noorden van de straat in landbouwgebied met voornamelijk weiland. Uitgevoerd ter vervollediging van de hoofdverdedigingslinie van de stad en voorzien bij wet van 30 maart 1906. De bedoeling was de stad Antwerpen te beveiligen tegen een artilleriebombardement.

In 1914 werd bevel gegeven tot opblazen van de schans bij terugtocht van het Belgische leger. In 1939 opnieuw ingeschakeld in de verdedigingslinie door het aanleggen van de antitankgracht. De baksteenbouw op gecementeerde en eliptische constructie, met uitzondering van de keelzijde bedekt met aarde en gelegen tussen de foren van Stabroek (westen) en Ertbrand (oosten).

  • HAVERMANS R., Militaire werken in Polder en Kempen benoorden Antwerpen, in calmpthoutania. Orgaan van de oudheidkundige kring van Kalmthout, jg. XXIII, 1971, nrs. 1-2, p. 1-45.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs:  Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schans Smoutakker [online], https://id.erfgoed.net/teksten/14209 (geraadpleegd op ).