Villa in cottagestijl (herinventarisatie)

Landhuis in cottagestijl gebouwd voor 1907, verbouwd tot volwaardig landhuis in 1910 naar ontwerp van architect John Van Beurden voor zijn schoonvader J.B. Kerckx. Vrijstaande woning met voortuin, lage bakstenen omheining met houten poort aan de straatzijde.

Gebouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder afgewolfd zadeldak bedekt met leien, met kleine dakvensters (een in voorgevel, twee in achtergevel) en weerhanen op de drie hoeken van de nok. Centrale inspringende travee met loggia onder klein lessenaarsdak en achter houten borstwering, steunpijlers en zonneblindering (bewaard houtwerk). Linker travee met breed venster in verzonken muurvlak, waarboven driezijdige houten erker bekroond met driehoekig houten fronton, uitspringend in het dak. Rechtervleugel onder zadeldak met nok loodrecht op de straat; driehoekige gelijkvloerse erker. Beluikte vensters. Achtergevel met rechts aanbouw van een bouwlaag onder plat dak, waarboven driezijdige houten erker. Centraal inkom onder bedaking op consoles.

Aandacht voor lichtinval. Gaaf bewaard interieur die de typerende luchtigheid van de recreatie-architectuur van Belle Epoque uitstraalt o.m. door gebruik van naar Charles Mackintosh/ Sezession verwijzend beglaasd schrijnwerk motief van in houten stijlen en regels gevatte ruitjes; elegant, geometrisch opengewerkt houten trappenhuis; in leefruimte imposant bas-reliëf in de stijl van de arts and crafts boven schouwmantel en boven verbindingsdeur tussen hal en leefruimte een balkon met beglaasd schrijnwerk voorzien van zweepslaglijnmotief; met leeuwenkoppen uitgewerkte consoles; bewaard gebleven parketvloeren; typerende kelderkeuken met witte faiencetegels met arduinen gootsteen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 802 # 258.
  • Documentatiecentrum Antwerpen Noorderpolders, postkaart CO20044b.