Villa 't Bellenhof

Landhuis 't Bellenhof' van omstreeks 1900 in opdracht van koperslager A. Bellens, wellicht naar ontwerp van John Van Beurden. Bellens breidde de woning verscheidene malen uit. Onder meer in 1910 verbeterde architect Van Beurden de woning tot door het uitspelen van de onregelmatige opbouw. Van 1920 tot 1932 werd het pand bewoond door kunstschilder Vital Keuller.

Vrijstaand gebouw in uitzonderlijk tuinpark bewaard in zijn oorspronkelijke aanleg, gedomineerd door honderdjarige bomen en een gloriette of tuinprieel boven de vijver, dit geheel in rotseerwerk.

Zeldzaam uniek ontwerp in cottagestijl. Vormt een ensemble met het naastgelegen Les Rochers, in gelijkaardige stijl. Landhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder complexe bedaking, bedekt met leien. Bakstenen gevels met beschilderde speklagen. Uitspringende linkertravee onder gemansardeerd zadeldak met nok loodrecht op de straat. Natuurstenen paneel met inscriptie 'Bellenhof'. Centrale travee volledig in hout (consoles, stijlen, ramen), op inspringende inkom na.

Rechtervleugel onder afgewolfd zadeldak met sculpturale decoratie onder het dak in stuc- en houtwerk. Houten veranda's op de hoeken in voor- en achtergevel, onder houten caissons en dakdelen. Bovenbouw op ijzeren I-profielen met bloemmotief. In de linkerzijgevel ingebouwde toren onder op de hoeken afgeschuind schilddak, met vensterdeuren onder metselbogen. Achtergevel met onder meer veranda, toren onder spits en gebruik van kantelen.

Erker in voorgevel en rustiek trapbordes verdwenen.

Interieur grotendeels oorspronkelijk, vooral in de leefkamer: glas in lood accenten, balklagen (deels achter verlaagde plafonds), timmerwerk van ramen en deuren, houten vloeren (deels onder vinyl), decoratieve schouwmantels.

• Documentatiecentrum Antwerpen Noorderpolders, postkaart CO20027a.
  • Mondelinge inlichtingen van eigenaar, 2011.
  • KEUKELINCK R. 2004: Langs Ekerse straten en pleinen. Toeristische informatie.
  • VANVELDHOVEN S (projectleidster) 2008: Snelinventarisatie St. Mariaburg Ekeren. Archiefonderzoek Havermans.

Auteurs:  Cappuyns, Toon