Villa Louise

Kasteelvormig landhuis zogenaamd 'Villa Louise', in cottagestijl, gebouwd circa 1897, kort na de verkaveling van Sint-Mariaburg in 1896. Grote tuin, met aan de straatzijde omheining, bakstenen pijlers en smeedijzeren inkompoort later toegevoegd. Goed voorbeeld van vrijetijdsarchitectuur, kenmerkend voor Bist.

Bakstenen gevels met banden in zwarte baksteen en gevelopeningen onder ijzeren lateien met bloemmotief. Inspringende inkomtravee van de voorgevel samen met volledige achtergevel onder stijl, doorlopend zadeldak met nok evenwijdig aan de straat, bedekt met leien. Inkomportaal onder klein zadeldak met decoratief gebinte op natuurstenen consoles; waarboven venster onder ijzeren latei en metselbogen. Links van de inkomtravee vierkante traptoren, door middel van natuurstenen consoles op de hoeken ingesnoerd gelijkvloers, bekroond door doorlopend tegelfries onder peervormige ingesnoerde spits, bedekt met leien; met natuurstenen paneel met opschrift in reliëf VILLA LOUISE. Rechts van de inkomtravee een uitspringende venstertravee onder zadeldak met nok loodrecht op de straat, bedekt met leien, met twee dakvensters boven de rechter zijgevel. Houten balkon op houten consoles voor driedubbele vensterdeur. IJzeren latei op houten consoles waarop steunend de uitkragende verdieping onder het dak, met drielicht onder éénzelfde gemetste segmentboog, voorzien van hoekstenen en sluitsteen in natuursteen. Traditioneel houtwerk onder dak (hanenbalk, consoles).

Verbouwingen: achterbouw met slaapkamers toegevoegd op de plaats van het voormalig terras. Uitbreiding van garage en nieuw balkon in voorgevel in 1922; ontwerp van architect Jos de Lange. De inkompoort met ijzerwerk en bakstenen pijlers werden overgebracht van Villa Cora in Kapellen door de huidige eigenaar. Ook de smeedijzeren weerhaan op de torenspits en glazen luifel in de zijgevel werden door hem toegevoegd.

• Stadsarchief Antwerpen, Modern Archief, bouwdossier 802 667.
  • Mondelinge inlichtingen van eigenaar Briessinck, 2011.