Bist (herinventarisatie)

Gelegen in het zuiden van Sint-Mariaburg als verbinding tussen de Veltwijcklaan en de Kapelsesteenweg, langsheen domein "Hof de Bist". Bebouwing bestaande uit recente villa's en landhuizen van circa 1900-1910, meestal gelegen binnen grote beboomde tuinen.

Oudste vermelding 1567. Beschreven in 1811 als aardeweg beplant met eiken en knotwilgen en omzoomd door grachten. In 1906 voorzien van verlichting. In 1908 straataanleg. In 1931 veranderde de naam van Biststraat in Bist. In 1934-1935 rioleringswerken, kasseien vernieuwd en fietspad aangelegd.

Woningen niet als relict opgenomen maar toch meldenswaard: Op nummer 5 kleine villa met invloed van naoorlogs modernistische stijl. Op nummers 40 en 41 landhuizen van circa 1900, met breukstenen erkers toegevoegd in de voorgevel. Op nummer 78 landhuis in cottagestijl, ingrijpend gerenoveerd in 1985 naar ontwerp van P. Van Aerschot en M. Poponcini; dak met glaspanelen. Op nummer 81-81/1 hotel van circa 1900, genaamd 'Grand Hotel', 'In den Nieuwen Buiten' of 'Hotel Moeder Mie', met bewaarde reeks smeedijzeren balkons die verwijst naar de oorspronkelijke horeca-functie, typerend voor de ontstaansfase van Sint-Mariaburg; aanpassing met platte bedaking omstreeks 1934; recenter toegevoegde voorbouw. Op nummer 104 hoekhuis met twee appartementen en commercieel gelijkvloers naar ontwerp van Gérard Saenen uit 1947, heropbouw van tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigde bebouwing. Op nummer 106 voormalig 'Café Concordia' of 'Café Continental', gebouwd omstreeks 1900 in opdracht van A. Van de Weyngaert (Antverpia) en verbouwd in 1910 en 1928. Het gebouw vormde oorspronkelijk het visuele eindpunt van de eerste arm van de Bist. Op nummer 141 woning van een bouwlaag in cottagestijl naar ontwerp uit 1922 van architecten De Coninck & Potié. Op nummer 143 voormalige garage annex chauffeurswoning, voorgevel met bewaarde hardsteen, gemetselde bogen en I-balk maar overschilderd; zeldzaam bouwtype in Ekeren.

• Stadsarchief Antwerpen, Modern Archief, bouwdossiers 802 1939 en 802 640.
  • Gemeente-archief Ekeren, Bouwaanvragen 1907-1909/G, doos 232.