Hof ter Linden

Tekst van Kasteeldomein Hof ter Linden (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14162)

Kasteel binnen nagenoeg trapeziumvormige omgrachting met vijver in het zuidwesten. Sterk beboomd kasteeldomein begrensd door Boterlaarbaan, Beukendreef en Cluyskerkpad; omgeven door villawijken. Aan noordoostzijde domein rechthoekig kasteel (nok parallel aan de straat) uit de 19de en 20ste eeuw mogelijk met kern uit het tweede kwart van de 18de eeuw, omringd door grasperk; aan noordwestzijde koetshuis (nok parallel aan de straat) uit de 18de eeuw (?) gelegen tegen de omgrachting; aan westzijde hoeve sterk verbouwd in de 20ste eeuw. In koopakte van 1753 vermelding van een nieuw gebouwd hof van plaisantie. Vermoedelijk grondig verbouwd in de 19de en 20ste eeuw.

Rechthoekig kasteel met neoclassicistische inslag, van vijf (zuid- en noordgevels) en drie traveeƫn (oost- en westgevels) en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien) met dakvensters, en platte daken. Baksteenbouw op beschilderde bakstenen onderbouw met rechthoekige getraliede muuropeningen. Kordonlijsten, hoeken opgetrokken met een halve bouwlaag en voorzien van lisenen onder vlak hoofdgestel en kroonlijst. Beluikte rondboog- en rechthoekige vensters; beluikte rondboogdeuren.

Koetshuis van twee bouwlagen onder schilddak en lessenaarsdak bij noordgevel (Vlaamse pannen), gegroende en beschilderde baksteenbouw op gecementeerde plint. Brede kordonlijsten. Grotendeels rechthoekige muuropeningen bij zuidelijke voorgevel, voorzien van vlakke arduinen omlijsting.

Domein aan Cluyskerkpad toegankelijk via boogbrug met smeedijzeren hek en toegangspoort met arduinen pijlers en smeedijzeren hek uit het tweede kwart van de 18de eeuw (?).

• VERBEECK A., Geschiedenis van het hof ter Linden, in De Drie Rozen, 9.4, oktober 1975, 75-77.
  • VERBEECK A., Hof ter Linden, in De Drie Rozen, 5.1, januari 1971, 2-3.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs:  Wylleman, Linda