Neoclassicistische meergezinswoning

Tekst van Burgerhuis in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209110)

Deze rijk versierde neoclassicistische meergezinswoning is gebouwd rond 1882 voor rekening van mevrouw M. Grewel naar ontwerp van architect L. Van Opstal. Een jaar later dient Van Opstal een sterk gelijkaardig bouwdossier in voor de heer H. Grewel, eveneens in de Vrijheidstraat.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen op souterrain en werd in 1913 verhoogd met een mansardedak waarin drie dakvensters met fronton. Bepleisterde en wit geschilderde lijstgevel met houten kroonlijst en hardstenen plint met keldervensters. De gevel is geritmeerd door kordons en doorlopende onderdorpels; imitatievoegen op de begane grond. De centrale travee is geaccentueerd door twee balkons op fraaie consoles, één met balustrade en één met ijzeren leuning, en door een entablement en uitspringende kroonlijst boven het bovenvenster. Schrijnwerk deels bewaard; ijzeren voordeur van de jaren 1920.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1882 # 801 (nummer 36), 1883 # 340 (huis H. Grewel), 1913 # 3940.

Auteurs:  Hooft, Elise