Hoeve Korenzegen

Hoeve "KORENZEGEN" zie gevelsteen met losse bestanddelen rond een verhard erf en dwars op de straat georiënteerd.

Historiek

De hoeve wordt vermeld in een document van 1748. Staat met de configuratie zie huidig afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) gelegen binnen een groot omhaagd perceel. Bij de opmaak van het primitief kadaster (circa 1830) is de hoeve eigendom van baron Charles Coppens uit Gent. Circa 1879 wordt de schuur ten noorden van het erf gedeeltelijk heropgebouwd. Het woonhuis, ten zuiden van het erf, ondergaat hetzelfde circa 1880. In 1903 brandt de schuur af door een blikseminslag. In 1914 registreert het kadaster een uitbreiding van het woonhuis. Een vrijstaande rosmolen, daterend van na 1900 is in 1953 afgebroken. De zuidelijke aanbouw tegen de schuur en twee landgebouwen ten oosten en ten zuiden van het erf dateren van circa 1940.

Beschrijving

Erftoegang met ijzeren hekken gevat in recente, bakstenen pijlers (Marianis in rechterpijler) en links ervan een poel. Sterk aangepast boerenhuis mogelijk met oudere kern, eventueel opklimmend tot de 18de eeuw. Witbeschilderde baksteenbouw boven een grijze plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen), getoogde muuropeningen onder strekken. Aan noordzijde een parallel aangebouwde stalling in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak. Sterk verbouwde en heringerichte schuur met woonfunctie in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). In de straatgevel een korfboogpoort met garage. Voorts bedrijfsgebouwen zonder specifieke kenmerken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Vlissegem, 1879/26, 1888/42, 1915/5, 1928/10, 1940/13.
  • BOTERBERGHE R., Geschiedenis van de landelijke parochies Klemskerke-Vlissegem en van de badplaats De Haan, Brugge, 2000, p. 86.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R.,
  • Vlissegem een 1000-jarige geschiedenis: van Scamel Weeke tot SunParks De Haan