Windmolen Geersensmolen

De molen is verwijderd voor restauratie en zou rechts van nummer 1 worden heropgebouwd. Standaardmolen op vier bakstenen teerlingen, op een berg. Verticale beschieting tegen de zij- en voorkant, eternieten leien aan de windveeg en op de kap. Gebroken kap. Half-verdekkerde wieken.

Interieur: maalzolder, haverpletter, steenzolder en twee maalgangen. Inscripties: op het klauwijzer staat tweemaal "P S P" en tweemaal een onleesbaar inschrift. Het vangwiel is beschilderd met witte bloemenranken op rode grond; in een kader staat het jaartal "DE.. 29 MEY 169..". Op de ijzerbalk van de voormolen staat "PS ANNO 1772" . Op de middenlijst "M DE VILDERE/ 1859/ OOSTKERKE", "CVDPITTE/ 1831", "I DERRE/ 18" ; OP DE WEEGBANDEN "1836/ PETRVS DE/ MONIE/ 1835/ CASIMIERVS/ VAN DE PITTE/ 1834", "P DIANS/ 1841", E/ GEERSENS/ 1881", "ED GEERSENS/ 1887", "A.V.D./ PITTE/ 1862", "P D M/ 1832" en andere.

• Archief Onroerend Erfgoed – Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00623.
  • BOTERBERGHE R. 2000: Geschiedenis van de landelijke parochies Klemskerke-Vlissegem en van de badplaats De Haan, Brugge, 139-140.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R. 2003: 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 28, 173.
  • VANDENBERGHE E. e.a. 1999: De Haan opnieuw bekeken, deel II, s.l., 35.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia