Ensemble burgerhuizen

Tekst van Ensemble burgerhuizen Villa Angelie en Les Gerbes (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54733)

Beeldbepalend samenstel van woningen op de hoek met de Van Molstraat. zogenaamd "VILLA ANGELIE" (nummer 13), "LES GERBES" (nummer 14) en "DE KINKHOORN" (in situ Van Molstraat nummer 1) zie opschriften boven of naast de ingang, opgetrokken in 1907. De voorbouw in blauwe hardsteen is na het vastleggen van een nieuwe rooilijn in 1911 toegevoegd. Naar verluidt was het vroegere parement van de voorgevel volledig in witte baksteen, zoals nog te zien op de verdieping bij nummer 14. Baksteenbouw met souterrain en rijk uitgewerkte eclectische voorgevel met invloed van de art nouveau. Twee bouwlagen onder mansardedak (leien), aan de kant van de Van Molstraat is het dakgedeelte opgetrokken tot een derde bouwlaag. Bij de voorgevel wisselend gevelspel met prominent geplaatste vierkante hoektoren onder ingesnoerde naaldspits met kleine dakkapelletjes en waarop een klokkentorentje met galmborden, meerdere erkers onder schilddaken en balkons. Blauwhardstenen parement met kordons, neoclassicistische inslag bij de omlijstingen, consoles, balusters, palmet- en schelpmotieven. Voorts gedetailleerde versiering in art nouveau bij de ontlastingsbogen, op de borstweringen, de faiencetableaus met florale motieven in de rondboogvelden van het hoektorentje. Tevens bij de vierkante muuropeningen met zeer verzorgd schrijnwerk en gekleurd glas in de bovenlichten met sierlijke roedeverdeling. Deuren met blauwhardstenen buitentrapje, voetenschaper bij nummer 13, en onder kleine luifel. De portiek van nummer 13 is bekleed met een faiencetableau waarop een afbeelding van een polderlandschap met reiger en bloemen. Entablement met paneel op de fries en geprofileerde kroonlijst op klossen. Twee dakkapellen onder plat dak.

De witbepleisterde, neoclassicistische zijgevel boven een blauwhardstenen plint heeft imitatievoegen, kordons en doorlopende banden versierd met geometrische motieven. Rechthoekige en segmentboogvormige vensters en deurvensters met geprofileerde en omlopende omlijstingen bij de bovenlichten. Deur onder luifel (leien) steunend op houten consoles. Houten, rechthoekige erker op de verdieping met bekronend balkon en schrijnwerk in art nouveau zoals bij de voorgevel.

• MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 237.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia