Aanvulling

Tekst van Duinpaviljoentje Le Pavillon Elisabeth (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205979)

Duinpaviljoen, "Spioenkop" genoemd. Opgenomen in een pakket met drie andere duinpaviljoenen langs de Belgische kust, met name in Bredene, De Haan en Middelkerke. Gelijkaardige paviljoentjes in Duinbergen, Oostende en De Panne zijn verdwenen.

De paviljoentjes ontstaan in het begin van de 20ste eeuw met het opkomende kusttoerisme en dienen als rustplaats en/of als uitkijkpost op de omgeving. Ze worden opgetrokken als hutvormige gebouwtjes bestaande uit een open constructie met houten onderbouw onder een rieten dakje met stompe, kegelvormige spits. De zogenaamde "Spioenkop" is een paviljoentje, in 1902 opgericht op de plaats waar voorheen de zogenaamde "corps de garde" (zie Ferrariskaart, 1770-1778), een semafoormast (eerste helft 19de eeuw) en de zogenaamde "Aubette de la Douane" (tweede helft 19de eeuw) stonden. De huidige Spioenkop van beton- en baksteen werd in 1955 gebouwd ter vervanging van het oudere houten paviljoen. Ronde betonnen basis waarop het opengewerkt paviljoen met vier afgescheiden zitruimten onder achtzijdig tentdak en met omlopende buisbalustrade.

• Archief Onroerend Erfgoed - Adfdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/02211.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia