Villa De Smet (herinventarisatie)

Cottage villa uit begin 20ste eeuw gelegen op het grondgebied van Dilbeek, maar bereikbaar vanuit de Zakstraat in Itterbeek. Gebouwd in 1912 door de industrieel Joris Oor, geregistreerd op het kadaster in 1913, en aangekocht en verbouwd in 1920 door Georges De Smet.

Het domein bestaat uit twee lange haaks op elkaar staande percelen, waarvan de villa nagenoeg op het snijpunt staat. Het eerste perceel vormt een lange "landschappelijke" oprijlaan vanuit de Zakstraat en het tweede perceel helt af in zuidwestelijke richting. Dit laatste perceel fungeert als belvedère op de Pedevallei en was op de voorgrond voorzien van een geometrische siertuin met padenkruis (nu verdwenen) en is met fruitbomen beplant.

Bakstenen villa met een geaccentueerd pseudo-mansardedak (pannen). Bepleisterd en beschilderd gevels met rechthoekige muuropeningen; waarschijnlijk nieuw schrijnwerk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling II (Dilbeek), 1913/34.
  • DENEEF R. & WIJNANT J. 2005: Dilbeek (Dilbeek, Itterbeek): Villa De Smet, in: DENEEF R., WIJNANT J., ROMBOUTS N., IMBERT D., GOOSSENS B., PAESMANS G., DE MAEGD C., VAN LIEDEKERKE M., COPRIAU P., CLAEYS T., EVERAERT E. & PAESSENS W. 2005: Historische tuinen en parken in Vlaanderen. Pajottenland - zuidwesten van Vlaams-Brabant, M&L Cahier, 11, Brussel, 56-57.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien