Domein Kasteel van Reet

Kasteel omgeven door grachten en prachtig park, even ten zuiden van de dorpskern. Oorspronkelijk kasteel uit begin 16de eeuw, herbouwd circa 1650 door J. de Raedt, begin 18de eeuw vergroot en verfraaid door C. van den Branden (onder meer triomfbogen in park).

Dubbel omwald kasteel, aan zuidzijde ijzeren hek met pijnappelmotief tussen twee geringde hardstenen pijlers, bekronende topvazen; tweede omwalling met verankerde rondboogbrug die toegang geeft tot het kasteel.

Kasteel

Kasteel met vierkant grondplan, zes traveeën en twee bouwlagen + souterrain (laatstgenoemde niet zichtbaar aan zuidzijde); twee overkragende schilddaken (nok parallel aan de zuidgevel, leien) op houten modillons, topvazen. Tegen vijfde travee van zuidgevel, vierkante toren van vijf geledingen onder overkragende leien spits met windwijzer.

Deels bepleisterde (kelderverdieping + zuidgevel) verankerde bak- en zandstenen lijstgevels met hoekstenen en speklagen; in loop van de 19de eeuw aangepaste rechthoekige beluikte vensters. In middentravee van zuidgevel later (19de eeuw) aangebouwd portaal van drie verdiepingen afgesloten met driehoekig fronton en topvaas, op tweede bouwlaag deurvenster in sobere neoclassicistische omlijsting en balkon met smeedijzeren leuning gevat tussen postamenten met schilddragende hermen.

Resten van binneninrichting uit de 17de en de 18de eeuw, onder meer gootsteen (circa 1650), schoorsteenmantel (circa 1650) en Delftse tegels in de kelderkeuken; schoorsteenmantel en deuromlijsting in rococo van 1740 in salon; schoorsteenmantel in Lodewijk XVI-stijl uit het vierde kwart van de 18de eeuw in slaapkamer; plafond van trapzaal met rocaillestucwerk (circa 1750); vestibule met wandfontein (circa 1750).

Ten westen van het kasteel, tussen de beide grachten: wagenhuis en stalling, negentien + één travee en één bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de oostgevel, leien) met dakkapellen in kern te dateren in de 17de eeuw, doch aangepast in de loop van de 18de en 19de eeuw. Verankerde bakstenen oostelijke lijstgevel op een bepleisterde plint, steigergaten. Getraliede natuurstenen kruis- en bolkozijnen. Verder vier geprofileerde rondboogdeuren met sleutel en imposten; in middentravee twee grote rondboogpoorten met sleutel respectievelijk bekroond door een terracotta Christus- en Mariaborstbeeld toegeschreven aan Lucas Fayd'herbe, geheel gevat in een vlakke omlijsting.

Park met paviljoenen

Prachtig landschapspark met twee perspectief gevende triomfbogen van 1729 ten oosten van het kasteel. De eerste: geprofileerde rondboog met sleutel en imposten geflankeerd door telkens twee Korintische zuilen onder klassiek hoofdgestel, gedateerd 1729; verder ten oosten op einde van de dreef: tweede kleinere boog met uitgewerkte westzijde: geprofileerde rondboog met golvende sleutel en imposten geflankeerd door telkens twee Dorische pilasters onder klassiek hoofdgestel waarop de aanzet van een verdwenen bekroning.

Voorts twee polygonale paviljoentjes, namelijk ten noordwesten van het kasteel een bepleisterd en beschilderd rococo theehuis van circa 1750, naar verluidt hier geplaatst in loop van de 19de eeuw; leien koepel met topvaas, rechthoekige deur onder mooi snijraam gevat in een geriemde en beschilderde zandstenen omlijsting met rocaillesleutel (1810); ten noorden van de moestuin (laatstgenoemde ten noordoosten van het kasteel) fraai gietijzeren paviljoentje in neogotische stijl, uit de tweede helft van de 19de eeuw, opengewerkt met glas-in-loodramen; dit paviljoen zou afkomstig zijn van de wereldtentoonstelling te Antwerpen (1885), hier geplaatst circa 1900. Gietijzeren brug met houten balusters over tweede omwalling ten noordoosten van het kasteel, aanlegsteiger ten oosten. Verder werd het park tijdens de 19de eeuw versierd met talrijke mythologische tuinbeelden, waarvan enkele toegeschreven aan Lucas Fayd'herbe.

• J. J., Reet, in Kastelen en buitenplaatsen, Brussel, 1977, p. 204-205.
  • WILSENS S., Kastelen in Antwerpen, s.l., 1972, p. 80-81.