Slakkenhoeve

17de-eeuws herenhof van de vroegere grondheerlijkheid Meentocht, heden een landelijk gehucht in het noorden van de gemeente. Van de voormalige inplanting bleven alleen het herenhuis en de grote zuidelijk gelegen schuur bewaard; de aanleunende bijgebouwen en bijhorende boerderij werden gesloopt. Westzijde van het erf met afwateringsgracht. Woonhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder overkragend schilddak (leien); breed getrapt dakvenster met drielicht en luik. Gebouwd in 1636 (zie gevelsteen zichtbaar op een oudere foto aanwezig in het gemeentehuis) en gerestaureerd vanaf 1974-75 met advies van architect De Poorter.

Traditionele bak- en zandsteenbouw met zandstenen speklagen, vernieuwde druiplijsten en onderdorpels, hoekkettingen, steigergaten en omlijstingen. Kruis- en kloosterkozijnen met wigvormige ontlasting; laatstgenoemde aan weerszij van een rondboogdeur in omlijsting met kwarthol beloop, diamantkopsleutel en -imposten. Vrijwel identieke achtergevel doch zonder de markerende zandstenen banden en deuromlijsting; kruisen kloosterkozijnen met ontlastingsbogen. Op de oostelijke zijgevel, tekening zijpuntgevel van de gesloopte stallingen. Inwendig: bewaarde moerbalken op zandstenen sokkel; vier originele zandstenen schouwen in gotische stijl.

Tegen de straat aan: grote driebeukige langsschuur van acht traveeën onder schilddak (golfplaten); opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw volgens diverse inscripties in de balkstijlen en het oudste teruggevonden jaartal 1768. Oorspronkelijk vakwerkbouw, zie de bewaarde houten stijlen met bakstenen vullingen.

Auteurs:  Plomteux, Greet