Tuinwijk Pallieter

Tuinwijk voor 87 gezinnen gebouwd in opdracht van De Maatschappij voor Goedkope Woningen, in 1922, naar ontwerp van vier architecten C. Sol (bouwaanvraag van 1921), F. Flerackers, J.B. Van Bouchout en J. Van Peborgh.

Terrein tussen de Mechelsesteenweg en de Elzenlaan, quasi naar damboordschema ingedeeld door de loodrechte Dennen- en Wilgenlanen centraal Acaciaplein bedoeld als speelplein en enige vorm van collectieve voorziening in deze tot woonfunctie gereduceerde tuinwijk. Voorts kenmerkende voortuinen, afwisselende huizenblokken en recentere beplanting. Elke architect ontwikkelde basisvormen voor eengezinswoningen van één tot twee bouwlagen en hun groepering met mogelijke varianten qua schikking en detaillering.

Het geheel sluit aan bij de regionalistische strekking: onder meer verwerken van puntgevels al dan niet met geknikte pannen zadeldaken, baksteenornamentatie, rondboogdeuren, beluikte kozijnvensters. De verschillen tussen de ontwerpers komen evenwel tot uiting in de compositie, interpretatie en afwerking. Globaal behouden inplanting en algemeen beeld - zie het stadsreglement van 1925 - doch veelvuldige wijzigingen voornamelijk wat het houtwerk van ramen en deuren betreft.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1922, september-december.
  • VRIENS L. 1981-1982: De wederopbouw van Lier na W.O. I,, eindejaarsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, 4.29-4.32.

Auteurs:  Kennes, Hilde