Modernistische woon- en winkelpand

Tekst van Modernistisch woon- en winkelpand (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209174)

Dit modernistische woon- en winkelpand werd rond 1936 gerealiseerd door architecten De Coninck & Potié in opdracht van Jules Van Dessel. Van Dessel bezat een reeks panden in dit deel van de straat en liet deze in het interbellum moderniseren. Voor de panden op nrs. 62-64 ging hij over tot een grondige renovatie met een eigentijdse nieuwe gevel in modernistische stijl.

De voorbouw bevat op de verdiepingen telkens één appartement. Dit ensemble van twee meergezinswoningen met winkelgelijkvloers telt twee brede traveeën en vier bouwlagen onder plat dak. De twee gebouwen bestaan uit een voorbouw met beneden winkels en burelen en in het achterhuis werkplaatsen. Tegen de oudere, eind-19de- of begin-20ste-eeuwse structuur werd een nieuwe gevel in modernistische stijl aangebracht. De begane grond is voorzien van een parement van zwarte tegels omheen twee centrale winkelpuien. Links en rechts een rechthoekige deuropeningen met fraai ijzerwerk; boven de linkerdeur het opschrift "VAN DESSEL" in eigentijds lettertype. Het parement van de verdiepingen bestaat uit donkere bakstenen vlakken afgewisseld met brede natuurstenen banden. In de rechtertravee zijn de vensteropeningen in een doorlopende erker gevat; in de linker travee zijn de vensters in een grote natuurstenen omlijsting gevat, met op de eerste verdieping een fraaie modernistische ijzeren balkonleuning. Metalen schrijnwerk deels bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 18 # 4521.

Auteurs:  Hooft, Elise