Burgerhuis van 1873 (Herinventarisatie 2012)

Vrijstaand burgerhuis van 1873, gedateerd door middel van jaarankers in de gevel en eveneens geregistreerd in het kadaster in 1873, achteruit gelegen ten opzichte van de straat. Ten zuidoosten laag bijgebouw uit hetzelfde jaar. Tussen het bijgebouw en de woning is er een getoogd poortje onder zadeldakje dat toegang geeft tot de achterliggende ommuurde tuin.

Gerenoveerd onderkelderd bakstenen dubbelhuis op een verhoogde begane grond van drie traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien schilddak. Beluikte rechthoekige benedenvensters met hardstenen dorpels en korfboogvormige bovenvensters met hardstenen lekdrempel. Hardstenen deuromlijsting met rocailles in de hoeken en een uitgewerkte sluitsteen. Vernieuwd schrijnwerk naar oud model. Bakstenen bijgebouw van één verdieping onder pannen schilddak.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling VII (Sint-Martens-Bodegem), 1873/11.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien