Afspanning Belgrado

Voormalige afspanning zogenaamd Belgrado op de hoek met de gelijknamige straat, later verdeeld in vijf afzonderlijke huizen. Uitzonderlijk gebouw, opklimmend tot het vierde kwart van de 18de of het eerste kwart van de 19de eeuw (zie Ferrariskaart en lithografie door Jobard naar een tekening van J.B. Madou in DE CLOET, Voyage pittoresque dans le Royaume des Pays Bas,..., deel II, 1825, plaat 101).

Nummers 177-181, de eigenlijke herberg, met lijstgevel van twee bouwlagen, zes traveeën aan Brusselsesteenweg, een afgeschuinde hoek en twee traveeën aan Belgradestraat, onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Baksteenbouw met zichtbare verankeringen in zij- en achtergevel. Straatgevels gemarkeerd door twee rijen geprofileerde rondbogen (natuursteen, deels gecementeerd), op de begane grond opgevat als overdekte arcade die naderhand gedeeltelijk werd dichtgemaakt; op de bovenverdieping, rondboogvensters in omlopende omlijsting met kordonvormende onderdorpels; hoektravee met trompe-l'oeil-venster; later aangepast schrijnwerk. Gevelbeëindiging met overkragende houten kroonlijst op modillons met dropmotief.

Nummers 183-185, op de rooilijn vooruitspingend bijgebouw van één bouwlaag, wellicht de stallingen van voornoemde afspanning (zie zelfde kroonlijst op nummer 185, sporen van gedichte korfboogpoort op nummer 183), later omgevormd tot arbeidershuisjes en in februari 1994 gesloopt.

Auteurs:  Plomteux, Greet