Fort

Gelegen op een domein van circa 19 hectare, opgebouwd tussen 1909 en 1913. Samen met het fort van Koningshooikt het laatste aangelegde fort van de buitenste verdedigingsgordel rondom Antwerpen. Voorzien bij wet van 30 maart 1906, de bedoeling was de stad Antwerpen te beveiligen tegen een artilleriebombardement. Gedeklasseerd bij regentsbesluit van 2 april 1947.

Trapezoïdale constructie van ongewapend beton, met uitzondering van keelpoterne en aan weerszijden gelegen bomvrije lokalen, geheel bedekt met aarde en omwaterd. Gelegen aan antitankgracht waarvan de werken werden aangevat in 1937. Deze gracht loopt van Massenhoven tot Berendrecht langs de forten van Oelegem, Schilde, 's Gravenwezel Brasschaat, Ertbrand en Stabroek.

Een betonnen brug en ophaalbrug leiden naar de uitspringende en vlak afgedekte keel met centrale rondboogvormige doorgang. Geblokte hoeken en doorgang in geblokt risaliet.

• HELLEPUTTE B., Oorlogsgeschiedenis van Schilde en omgeving. Ten tijde...van de Ulanen, in Scilla, tijdschrift van de Heemkundige kring van Schilde, jaargang VIII, 1975, 64-79.
  • VAN DER AVERT W., De oude heerlijkheid Bredeveld tussen Schilde, Halle en Oelegem, 1981 (onuitgegeven).

Auteurs:  Wylleman, Linda