Parochiekerk Sint-Jan Berchmans

Tekst van Parochiekerk Sint-Jan Berchmans (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1393)

Vrijstaande neogotische basiliek hoek/Sint-Jan Berchmansstraat, naar ontwerp van architect H. Meyns, 1906; het Koninklijk Besluit voor de oprichting dateert van 2 december 1909. Aan de straatzijde, ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers, eveneens naar ontwerp van architect H. Meyns, waarvoor bouwtoelating van 1912. Herstellingswerken na de Tweede Wereldoorlog uitgevoerd onder leiding van architect D. Beeck; restauratie- en herstellingswerken, 1986, onder leiding van architecten L. Doms en J.P. Verhelst.

De plattegrond ontvouwt een driebeukig, transeptloos schip van acht traveeën, een voorportaal met aanleunende toren en een vlak afgesloten koor van twee traveeën met aansluitende sacristie en voormalig magazijn, heden weekkapel. Baksteenbouw met schaars gebruik van natuursteen (plint, kordons, dekstenen, waterspuwers, enkele omlijstingen) onder leien zadeldaken met dakkapelletjes.

Voorgevel met manke puntgevel naast vierledige noordtoren met ingesnoerde spits, vermeerderd met polygonale zijtraptorentjes. Spitsboogportaal in geprofileerde omlijsting met kruisbloem en colonnetten; rechthoekige houten vleugeldeur met weelderig smeedijzeren beslag; beglaasde waaier met maaswerk. Zijbeuken, per travee met puntgevel en haaks zadeldak, gescheiden door versneden steunberen. Spitsboogvensters, aan voorgevel en zijbeuken met omlopend kordon en neogotisch maaswerk; koor met groot roosvenster.

Bakstenen binnenmuren met opgelegde voegen; spitse houten ton- (middenbeuk en koor) en kruisribgewelven (zijbeuken), geschraagd door colonnetten; spitse scheibogen op witstenen zuilen met knoppenkapiteel (Euville) en gelobte sokkel van arduin.

Mobilair: neogotisch beeldhouwwerk en meubilair naar ontwerp van J. Gerrits, 1911.

• PROVINCIAAL ARCHIEF ANTWERPEN, Kerken, Mechelen, Sint-Jan-Berchmans, dossiers 1 en 2.