Zeelaan (WVL50)

Weg die vanaf de Driftweg tot aan de Keerweg loopt. De weg werd in circa 2000 verlengd, ze liep oorspronkelijk slechts tot de Frankrijklaan en vormde de cen­tra­le, noord-zuid gerichte hoofd­as van het resi­den­tiële ge­deel­te van de ver­ka­veling "S.A. Bree­dene", over­we­gend met losse vil­labouw en om­schreven door de Drif­tweg, Park-, Frank­rijk­laan en Dui­nen­straat. Aangelegd voor de Eerste Wereldoorlog, heette oorspronkelijk "Avenue cen­trale nr. 5", iets later "Avenue le Grand" naar de Gent­se groot­grond­be­zit­ter en me­deop­richter van de "S.A. Bree­dene". In 1939 kreeg de straat haar huidige naam. Volgens het gemeenteplan wordt de laan in de toekomst nog verder doorgetrokken tot aan de Fritz Vinckelaan.

Brede laan afgezet met boompjes. Be­bouwing opklimmend tot jaren 1920; ruime villa's, onder meer een­heidsbebouwingen met gekoppelde woningen, midden tuin.

• CUYPERS J.M., Bredense straatnamen, in Jaarboek Ter Cuere, 1994, p. 35-77.
  • HANDSCHOEWERKER E., 2. Oude villawijk – Bredene Duinen, in Ter Cuere, Jaarboek 1987, p. 85.