Molen Moiné

Tekst van Sint-Martensmolen en molenaarswoning (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214000)

Windmolen opgericht circa 1864 door Jan Steers, ter vervanging van een iets noordelijker gelegen (waarschijnlijk houten) windmolen, afgebeeld op het primitief kadasterplan. Sinds 1919 eigendom van de molenaarsfamilie Moiné. De molen verloor zijn gevlucht in 1921. In de loop van de 20ste eeuw werden er een aantal bijgebouwen opgetrokken, onder andere tegen de molenromp, U-vormig geschikt rond een binnenplaats. In 1937 werd er tegen de straat een molenaarswoning gebouwd.

Bakstenen bergmolen met boven elkaar geplaatste rondboogvensters. Op de molenromp is duidelijk afgetekend tot waar de molenberg (nu afgegraven) oorspronkelijk kwam.

Molenaarswoning in een gevelsteen 1937 gedateerd en in de blauwe hardstenen plint gesigneerd "T. Herroelen Bouwmeester". Typische interbellumwoning, baksteenbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen (nok evenwijdig met de straat), brede houten dakkapel onder plat dak. Driezijdige erker op gelijkvloerse rechtse travee, die wordt getypeerd door het gebruik van bepleisterde driekwartzuilen in de drieledige vensters. Bewaard schrijnwerk met typische roedeverdeling in de bovenlichten.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Lubbeek, Afdeling 1, 1864/12, 1919/11.

Auteurs:  Thomas, Hans