Villa De Proost

Tekst van Villa De Proost met ommuurde tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214002)

Ten oosten van de dorpskern van Rillaar gelegen neotraditionele villa met aansluitende kapel. Kadastraal geregistreerd in 1897, met verbouwingen in 1898 en 1912. Gebouwd door Jan De Proost, onderpastoor van Elsene.

Bakstenen gecombineerd diep- en breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met leien, getrapte dakkapel. Gecombineerde lijst- en trapgevel met schouderstukken en overhoeks topstuk (derde en vierde travee). Traditioneel aanzien door zandstenen muurbanden, zandstenen aanzet- en sluitstenen in de ontlastingsbogen van de vensters, bakstenen bogenfries boven de vierde travee. Bovenin de derde travee met rolwerk uitgewerkt gevelpaneel met opschrift "Jesus Maria". Rechthoekige vensters, blauwe hardstenen lekdrempels en lateien. Rechthoekige deur met blauwe hardstenen latei, sierlijk smeedijzerwerk in bovenlicht. Lijstgevel bekroond door houten kroonlijst op modillons.

Links aansluitende kapel van twee bouwlagen en twee traveeën onder leien zadeldak met links aandak, vlakke koorsluiting. Op het gelijkvloers rechthoekige vensters, op de verdieping – de eigenlijke kapel – spitsboogvensters met neogotisch natuurstenen maaswerk.

Gelegen in grote omringende tuin, van de straat afgescheiden door een bakstenen omheiningsmuurtje met ijzeren toegangshek. De tuin bestaat deels uit een moes- en deels een lusttuin, sporen van architecturaal reliëf (heuveltje circa 2 meter hoog) en sporen van verdwenen vijvertje.

• DENEEF R. (ed.). 2007: Kasteel van De Proost. Historische tuinen en parken van Vlaanderen, M&L Cahier 14. Brussel, 58.

Auteurs:  Thomas, Hans