Europaschool (WVL50)

Gelegen op de plaats van de verdwenen omwalde hoeve "De Rudder". Volgens opschriften van gevelstenen in het centraal poortri­saliet aan de Europastraat, oor­spron­ke­lijk ge­meen­te­school met eer­stesteenlegging en in­hul­di­ging respectievelijk in 1956 en 1959; naar ontwerp van architect W. Marchal en uitgevoerd door aan­nemer E. Coud­ron.

Vrijstaand, laag en breed uitgebouwd schoolcomplex met gebouwen onder platte daken rond­om twee rechthoekige speel­plaat­sen. In de hoek­ri­sa­lie­ten aan de Europa­straat, type­ren­de alle­go­ri­sche bas-re­liëfs van Jo Maes (Oos­tende) met als onderwerpen indus­trie, handel, nij­ver­heid, on­der­wijsvak­ken. Pergo­la's aan weerszij­den van de dienstop­rit.

Func­tio­nele ar­chi­tec­tuur met struc­tuur van ge­wa­pend beton; bak­stenen bekle­ding. Horizon­tale ven­ster­re­gis­ters voorzien van brede ramen met metalen roedever­de­ling. Betonnen luifels aan speelplaatszijde.

• Bredene door de jaren heen, Bredene, 1988, p. 42.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien