Sociale woonwijk Ban Eik

Grootschalige sociale woonwijk gelegen op het vroegere Baneyckveld, de naam verwijzend naar een eikenboom die op een aarden wal aan het kruispunt van de Gensstraat en de Verbomenstraat stond. De "Société locale "Mijn Huisje"" kocht 15 hectaren grond aan voor de aanleg van deze wijk, die van start ging in 1959, naar ontwerp van architecten van "Groupe Structures" (Jacques Boseret-Mali, Raymond Stenier en Louis Van Hove). In totaal waren er 405 wooneenheden voorzien, in deze fase werden er 184 eengezinswoningen en 184 appartementen gebouwd. De wijk was uitgerust met sport- en speelvelden, groene ruimtes, jeugdlokalen, schoolgebouwen, garages, een postkantoor en een commercieel centrum. In 1970 werd de wijk uitgebreid met 63 woningen, en in 1980 werden aan de Leopold III-laan twee appartementsgebouwen met 114 appartementen opgetrokken. Recent werd de centrale hoogbouw volkomen vernieuwd waarbij enkel de structuur behouden werd.

De wijk ligt in het oosten van de gemeente ingebed tussen de Mechelsesteenweg, de Leopold III-laan, de Hippodroomlaan en de Perkstraat. Centraal de recent vernieuwde woontoren van elf bouwlagen met vlakbij gemeenschappelijke voorzieningen. Van daaruit vertrekken de golvende straten en wandelpaden (strikte scheiding autoverkeer en voetverkeer), in een modernisering van de tuinwijk-idee. Bakstenen witgeschilderde woningen met modernistische kenmerken, per twee of meer gekoppeld. Tweelaagse woningen onder licht hellende zadeldaken, rechthoekige vensteropeningen. Lijstgevels getypeerd door een vrije gevelinvulling, los van de interne structuur van het gebouw. Verscheidene woningen met vernieuwd schrijnwerk, toegevoegde luikjes, andere toevoegingen, overschilderde delen, waardoor het modernistische aspect deels verloren is gegaan.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam WEZEMBEEK_BANEIK_2290.
  • CALUWAERTS R. 1982: Van straten en pleinen (vervolg), Het Anker 1.3, 10.
  • CALUWAERTS R. 1992: Wezembeek-Oppem. Van boerendorp tot woongemeente. Nieuwkerken-Waas, 432.