Vosbergwijk

Wijkje dat het bouwblok tussen de Heldenlaan, de Kalestraat en de Vosberg nagenoeg volledig beslaat. De Cederslaan, een geknikte verbindingsstraat tussen de Heldenlaan en de Vosberg, maakt ook deel uit van de wijk. Centraal in de gemeente gelegen, vlak ten noordwesten van de Mechelsesteenweg. Kadastraal geregistreerd in 1953 en 1954, aanleg door de Samenwerkende Bouwmaatschappij "Mijn Huisje", met centraal aan de Heldenlaan een pleintje met groenaanleg. Het geheel werd ontworpen door Wezembeeks architect Robert Schuiten en omvatte 104 ééngezinswoningen.

Typisch voorbeeld van sociale koopwoningbouw, met per 2 of 3 gekoppelde ééngezinswoningen met regionalistische inslag. Bakstenen witgeschilderde gebouwen onder zadel- en schilddaken met mechanische pannen. Voor de tijd erg moderne woningtypes met het nodige comfort. In de aanleg van de wijk werd rekening gehouden met aansluiting op het openbaar vervoer, wat zich hier vertaalt in een schuilhokje voor busreizigers, geïntegreerd in de pleinwand aan de Heldenlaan.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Wezembeek-Oppem, Sectie B, 1953/28, 1954/16.
  • CALUWAERTS R. 1992: Wezembeek-Oppem. Van boerendorp tot woongemeente, Nieuwkerken-Waas, 431.