Cottagegetinte villa Kasteel Heydedijck

Cottagegetinte villa van 1903, gebouwd door houthandelaar Govaerts, gelegen in grote omringende omhaagde beboomde tuin. De villa getuigt van de rijkdom die de bosbouw in Averbode met zich meebracht, en werd ingeplant op de rand van de vallei, vanwaar toen nog van het weidse uitzicht over de beemden genoten kon worden. De tuin, met nog enkele oorspronkelijke elementen, werd deels verkaveld. Toegankelijk via art-nouveaugetint toegangshek.

Baksteenbouw op grosso modo rechthoekige plattegrond, verhoogde begane grond met breukstenen plint, twee tot drie bouwlagen onder complexe bedaking (leien). Gevarieerde volumewerking met gecombineerde lijst- en puntgevels, dakvensters. Torenvormig volume aan westzijde, spits zadeldak met vorstkam. In deze gevel gevelsteen met initialen G (of C?) H.

Oostgevel (naar de straat gericht) iets rijker uitgewerkt met verdiepte traveeën, blauwe hardstenen muurbanden, en rechts een achtzijdig torenvormig volume met pseudovakwerk onder naaldspits (leien). Bekroond door metalen windvaan. Blauwe hardstenen gevelpanelen met rolwerk, centraal jaarsteen "1903".

Voornamelijk steekboogvormige gevelopeningen met blauwe hardstenen aanzet- en sluitstenen, op gelijkvloers oostgevel gebogen blauwe hardstenen latei. Voorts enkele rechthoekige vensters met blauwe hardstenen latei, soms met dito tussenlatei. Inkom in de zuidgevel met houten veranda. Deels bewaard schrijnwerk. Houten kroonlijst op consoles.

Naar verluidt vrij gaaf bewaard interieur.

Achterin gelegen koetshuis en personeelswoning onder zadeldak (leien), zandstenen plint, drie dakkapellen. Steekboogvormige muuropeningen met zandstenen lateien.

• CORENS, Kjell. 2008: Kasteel hoevebeemden. Heemkring Averbode – Scherpenheuvel-Zichem, 34.1, 4.

Auteurs:  Thomas, Hans