Villa Lust en Rust

Op de steile zuidrand van de Diestiaanrug ten westen van Diest (Kalenberg, Grasbos) gelegen villa met bijgebouw, met uitzicht over de Demervallei ten zuiden.

Ten noorden het bijgebouw (woning/hoevetje), daterend van circa 1867, aangelegd door Charles Dessaux, "mijnijzernegociant". Dit gebouw bevindt zich in een depressie die mogelijk een oude steengroeve is, en de bouw kadert vermoedelijk in de toen heroplevende belangstelling voor ijzerzandsteen. Pas in 1901 werd de villa gebouwd, door de toenmalige eigenaar Felix Mommens. Het oudere huisje werd toen dienstgebouw. De villa was toen eerder torenachtig opgevat, met een sterke verticaliteit, en had een neo-Vlaamserenaissance-aanzien. In 1911 vond er een uitbreiding plaats met diverse uitbouwen en terrassen, in dezelfde bouwtrant – zij het minder uitgesproken, en kreeg het geheel haar huidig uitzicht.

Neotraditioneel/neo-Vlaamserenaissance-getint gebouw van twee bouwlagen met sterk verhoogde begane grond (souterrain), blauwe hardstenen plint. Gevarieerde bedaking met kunstleien. Getypeerd door een gevarieerde volumewerking, baksteenbouw met witte bakstenen muurbanden en hoekkettingen. Blauwe hardstenen doorlopende lijst boven souterrain, dito puilijst. Opvallende éénlaagse uitbouw onder plat dak met aan drie zijden houten erkervormige uitbouw als toegang (ten oosten). Toegankelijk via eenvoudige steektrap. Achteraan (ten westen) ingebouwd torenvormig volume op vierkante plattegrond onder tentdak. Combinatie van lijst-, punt-, trap- en tuitgevels. Steekboogvormige muuropeningen met blauwe hardstenen lekdrempels, in de puntgevels rondboogvensters. Grotendeels bewaard houten schrijnwerk. In de zuidgevel gevelsteen "Lust en rust".

Bakstenen langgestrekt hoevetje, kadastraal geregistreerd in 1867. Eén bouwlaag met onregelmatige travee-indeling onder zadeldak met Vlaamse pannen. Centraal hoger opgetrokken gedeelte van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). De voorgevel is gecementeerd en met schijnmuurbanden beschilderd. De achtergevel, deels op gecementeerde plint, is witgeschilderd. Rechthoekige en steekboogvormige gevelopeningen met bewaard schrijnwerk.

• DENEEF R. (red.) 2007: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Vlaams-Brabant. Hageland - Noordoosten van Vlaams-Brabant. Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Boortmeerbeek, Diest , Haacht, Keerbergen, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tremelo, M&L-cahier 14, Brussel, 145-147.

Auteurs:  Thomas, Hans