Villa Coremans

Villa met bijgebouw, het geheel kadastraal geregistreerd als huis en lusthof in 1871, met Meulemans Benedictus Hubertus, molenaar, als bouwheer. Het bijgebouw werd uitgebreid of volledig vernieuwd in 1916.

Alleenstaand breedhuis van vier traveeƫn en vier bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw op rechthoekige plattegrond met souterrain, achteraan (ten zuiden) bakstenen aanbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (nok dwars op de straat, mechanische pannen). Ten westen bakstenen woning (vermoedelijk conciƫrgewoning) deels op gecementeerde plint, zadeldaken met mechanische pannen. Tussen beide gebouwen bakstenen waterput.

De villa is in de zuidflank van de Demervallei ingewerkt, uitkijkend op de lagergelegen Demervallei ten noorden. Hierdoor vooraan vier bouwlagen en achteraan twee. Lijstgevel met dubbelhuisopstand op vernieuwde blauwe hardstenen plint, gecementeerde decoratie zoals muurbanden, sluitstenen en borstweringen. Gewijzigde ordonnantie, de bordestrap die toegang gaf tot de bel-etage is verdwenen. Rechthoekige vensters met afgeronde hoeken en arduinen lekdrempels. Rechthoekige deuren. Deels bewaard schrijnwerk.

Achter de villa aangelegde tuin van ongeveer 70 hectare, interessant als bescheiden voorbeeld van een geleend landschap (borrowscape).

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Aarschot, Afdeling 2, 1871/20, 1916/39.
  • DENEEF Roger, 2007: Historische tuinen en parken van Vlaanderen, M&L cahier 14, Brussel, 41-42.