Beltmolen Scherpenbergmolen en molenaarshuis

Tekst van Scherpenbergmolen en molenaarshuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13744)

Ten noordwesten van het molenaarshuis: intacte stenen beltmolen op de Scherpenberg, type bovenkruier, opgericht in 1843 door de gebroeders Mullenbruck en stilgelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Herstellingswerken (1962 en 1974) door de gebroeders Caers.

Verbouwd (voornamelijk eerste travee) 19de-eeuws molenaarshuis tegen de straat; verankerde baksteenbouw van zeven traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), gecementeerde plint, bepleisterde en beschilderde kroonlijst. Oorspronkelijk steekboogvormige muuropeningen; tweede en derde travee met recente rechthoekige poort en deur, halfradvenster in vierde travee. Beschilderde noordelijke zijgevel met gepikte plint.

• HOLEMANS H. & LEMMENS P.J. 1982: Molens van de Voorkempen en van Groot-Antwerpen, Sint-Niklaas, 102.
  • S.N. 1963: De windmolen van Westmalle, Toerisme provincie Antwerpen 6, 85, 88.
  • S.N. 1974: Molenecho's II.4 (april), 27-28.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs:  Steyaert, Rita