Duits-Britse bunker Goumier Farm (Sint-Jan - WOI) Beschrijving

Tekst van Duits-Britse bunker Goumier Farm (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213657)

Locatiebeschrijving

Vrijstaande bovengrondse betonconstructie met gedenkplaat, gelegen langs hoeve Briekestraat nummer 59, op circa 300 meter ten westen van Minty Farm Cemetery, op circa 3400 meter ten oosten van de kerk van Boezinge. Omgeving is landelijk en heuvelachtig.

Historische Achtergrond

Deze betonconstructie is gebouwd in de boerderijgebouwen van wat bekend stond als "Goumier Farm" bij de geallieerden (op Britse kaarten ook wel eens aangeduid als "Gournier Farm"), als "Candid Troere Hof" bij de Duitsers. De oorspronkelijke Duitse betonconstructie wisselde tijdens de "Slag om Pilckem Ridge" verscheidene keren van eigenaar. In feite zou de boerderij in de sector van de 51ste divisie gelegen hebben (in plaats van die van de 38ste Welshe divisie), maar een peloton van het "15th Welsh Regiment" ("38th Welsh Division") zou tijdens de aanval te hulp gekomen zijn. Later zouden de "6th Black Watch" ("51st Division") heel zware verliezen lijden tijdens de herovering van de betonconstructie, maar uiteindelijk konden zij definitief de bunker heroveren en 20 krijgsgevangenen maken. Britse genietroepen "keerden" de Duitse bunker, door de openingen die nu aan de vijandelijke kant lagen, te beschermen met nieuwe muren.

Kenmerken

Bovengrondse betonnen constructie, bestaande uit 2 delen, zijnde een Duitse bunker met 2 ruimtes en een Britse bijbouw (beschermingsmuur) die later werd toegevoegd aan de oostkant.

Het Duits gedeelte heeft nagenoeg een rechthoekig grondplan. Aan de buitenkant is onder meer ronde bewapening van het beton zichtbaar. Het betonoppervlak aan de buitenkant is heel onregelmatig (vermoedelijk deels door beschietingen beschadigd). Hier en daar zijn nog indrukken van zandzakjes te zien. Binnenin werd het beton duidelijk gegoten tegen een houten bekisting. Hier zijn nog bakstenen muren en restanten te zien. Het dak is lichtjes afgerond.

Binnenin bestaat de constructie uit 2 ruimtes en 1 gang, met een toegang aan de zuidkant en aan de oostkant. De ruimtes worden ondersteund door pilaren en balken. De hoeken tegen het plafond zijn meestal afgeschuind. Er zijn diverse openingen, waaronder 2 grote rechthoekige openingen aan de westkant en 1 aan de zuidkant (waarboven aan de buitenkant de gedenkplaat voor de 38th Welsh Division bevestigd is). Er is eveneens een rechthoekige opening aan de oostkant. Hier en daar zijn uitsparingen voor houten planken te zien. In het dak steken ook diverse gaten.

De Britse bijbouw bestaat uit 2 delen (1 aan de noordoostkant en 1 aan de zuidoostkant) en is vervaardigd uit beton, dat een lichter kleur heeft dan het Duitse beton. Het beton werd vermoedelijk gegoten in 2 fasen, tegen fijne golfplaten aan. In het noordoostdeel is een schietgat te zien. Deze "Britse" muren zijn (nu) scheefgezakt.

• Info over "Candid Troere Hof" op http://www.forum14-18.de/cdtr.htm (05-01-2005).
  • HOLT, Tonie & Valmai, "Major & Mrs Holt s Battlefield Guide to the Ypres Salient", London, Leo Cooper, 2003.

Bron: WOI Relict (727): Duits-Britse bunker Goumier Farm (Sint-Jan - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore