Franse betonconstructie La Gauloise (Zuidschote - WOI) Beschrijving

Tekst van Franse militaire post La Gauloise (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213654)

Locatiebeschrijving

Halfondergrondse betonconstructie bij boerderij Karabiniersstraat nummer 6, op circa 450 meter ten noorden van de kerk van Zuidschote. De omgeving is vlak en grotendeels landelijk.

Historische Achtergrond

Deze betonconstructie is gelegen bij de boerderij "Schutsgaarde" geheten. Uit de inscripties valt af te leiden dat het gaat om een Franse constructie die ontworpen werd door het "265ème Régiment d'Artillerie de Campagne". Dit artillerieregiment behoorde tot de 133ste Infanteriedivisie, die op zijn beurt tussen 15 september en 6 oktober 1917 in de sector Bikschote gelegerd was. Vermoedelijk werd deze constructie, "La Gauloise" in deze periode opgetrokken. De onregelmatige muren aan de buitenzijde doen vermoeden dat de constructie deels tegen of in een gebouw geconstrueerd was.

Volgens de bewoner werd de constructie tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als schuilplaats.

Kenmerken

Vrijstaande, halfondergrondse betonconstructie van circa 490 centimeter lang en (maximum) 450 centimeter breed. Het beton is deels gegoten tegen een houten bekisting, deels tegen zandzakjes (waarvan de textuur nog te zien is) en vermoedelijk deels tegen boomstammen (aan de westkant). Vooral de oostbuitenmuur is onregelmatig. Het dak is vlak en circa 85 centimeter dik.

Aan de zuidkant is een deuropening (circa 78 centimter breed op 52 centimeter diep) en vensteropening (circa 40 op 40 centimeter). In de vensteropening zitten nog restanten van een houten bekleding. Er zijn trapjes om de constructie te betreden. Binnen meet de constructie circa 190 centimeter hoog op 320 centimeter lang op 225 centimeter breed. In het plafond zijn ijzeren balken te zien. De noordoosthoek is afgeschuind (vermoedelijk schouwtje voor kachel).

Links van de deuropening staat in het beton geschreven: "265ème. d'artillerie; (???)ème. batterie; La Gauloise.(???)re; MDCCCCXVII".

Bronnen

• Met medewerking van Aurel Sercu en George Smagghe.